Schrijf je in op de Nieuwsbrief!

Tango & Feldenkrais
Frankrijk
14-21 jul

[ lees meer ]

Tangovakantie
Zweden
28 jul-4 aug

[ lees meer ]

Looking for
a new place
DeKoffiefabriek

[ lees meer ]

Astrid Maria Cerpentier is de bezieler van vzw Tango Alegre, een vereniging die als doel heeft de Argentijnse tango te verspreiden door middel van lessen, workshops, concerten, projecten, evenementen, enz. Dit gebeurt in samenwerking met verschillende partners uit België en Nederland.

 

Astrid Maria Cerpentier

Astrid nam haar allereerste danslessen toen ze een jaar of 5 was. Haar allereerste danspasjes dateren waarschijnlijk van nog vroeger. Gestart met klassiek ballet, op 18-jarige leeftijd een (verplichte) stijldanscursus, nog later wat salsalessen en via al deze omzwervingen in 2003 bij Argentijnse tango uitgekomen.

Voor Astrid Maria is contact de basis voor tango. De uitdaging bestaat er volgens haar in om binnen dat contact de vrijheid te vergroten: vrijheid in beweging, vrijheid in expressie. Met de muziek als basis kan vervolgens, door middel van contact, een boeiende dialoog ontstaan.

'Elke nieuwe tango is als een leeg blad voor een nieuw verhaal, ter plekke gecreëerd. Een verhaal zonder woorden, op lichaamsniveau, waarin het innerlijke ritme van twee mensen kli(n)kt en in samenspel gaat met de uiterlijke, hoorbare muziek.'

Voor haar beroep geeft Astrid al sinds 1997 les, momenteel als lector aan de Specifieke Lerarenopleiding voor volwassenen in CVO Provincie Antwerpen. In 2007 studeerde ze bovendien af als architect, een masterstudie die haar visie op en uitvoering van dans op een eigen manier beïnvloedt.

In haar tangolessen schenkt Astrid Maria zeer veel aandacht aan beweging met het hele lichaam, gestuurd vanuit het centrum, om zo tot een 'full experience' in tango te komen. Daarnaast staat de verantwoordelijkheid van de volger, wat betreft muzikaliteit, maar ook betekenisgeving, bij haar hoog op het lijstje.

 

Dirk Wellens

Dirk is de steun en toeverlaat van Astrid Maria in vele lessen van Tango Alegre in De Koffiefabriek. Hij assisteert haar daar en brengt het assistentschap waarlijk op een ander niveau. Als je aan Dirk vraagt waarom hij tango danst, zegt hij steevast: 'Voor de vrouwen', maar stiekem houdt hij toch ook wel van de dans zelf :-).

 

Bennie Bartels

Eens een danser, altijd een danser. Dans is één van de wonderen die Bennie in zijn leven heeft ontmoet. Waar hij een plaats ervoer waar er geen vragen meer waren, enkel antwoorden.

Opgeleid als klassieke danser heeft dans hem over de wereld meegenomen: LaLaLaHuman Steps, Amanda Miller, Shusaku Dormu en vele anderen. Het liet hem toe te spelen, te dromen en de rijkdom van een omgeving te ervaren. En natuurlijk het plezier te beleven van het bewegende, werkende, denkende en poëtische lichaamm.

Bennie denkt eerst vanuit beweging, dan dans en dan die prachtige, geconcentreerde en gefocuste vorm die Tango Argentino heet. Iedereen kent beweging, ritme en dynamiek met de daarmee gepaard gaande emoties vanuit zijn of haar dagelijkse leven. Zijn focus is hoe vanuit dit gegeven bij de tango van de Argentijnen te komen zonder onze eigen autenticiteit te verliezen. Geconcentreerd en speels, gedisciplineerd en vrij, je eigen ritme tegenover dat van je partner en de muziek. Contact via de huid, spieren en botten tot in het hart van de zaak.

Meer over Bennie en zijn activiteiten, tango en Feldenkrais, vind je op zijn website.